latinalaisen amerikan matkassa

Monday, January 22, 2007

Bolivia fiiliksia







Syvalla Bolivialaisessa elamanmenossa.. Ja voimme jo nyt sanoa, etta maa on varastanut ison osan sydamistamme!!! Bolivia faktaa on se, etta maa on noin Espanjan ja Ranskan kokoinen, mutta talla pienoisella alueella elaa vain lahimmas 9 miljoonaa asukasta. Valitettavasti maa on Etela-Amerikan koyhin ja jatkuvasti kansainvalisen avustuksen varassa. Yli puolet maan asukkaista ovat puhdasta intiaanirotua ja espanjan lisaksi maassa puhutaankin quechua seka aymaraa. Bolivian La Paz on maailman korkeimmalla (3660m) sijatseva paakaupunki, missa asuu noin 1,5 miljoonaa immeista. Bolivian tarkein elinkeino on kokaiinin viljeleminen ja kasvi kuuluu vahvasti jokapaivaiseen elamantapaan. Tassa maassahan kokaiinia ei jalosteta vaan kaytetaan semmoisenaan erilaisissa juomissa, yrttisekoituksissa tai ihan vain pureskellaan. Paikalliset pitavat muutenkin vahvasti ylla yhteytta aiti-maahan seka kaikkiin muinaisiin henkiin, jotka sanelevat paivien erilaisia arkitoimintoja.
Jokaisen ihmisen taytyisi kerran elamassaan matkustaa Bolivian Amazoniassa bussilla. Sita kokemusta et unohda koskaan! Tarkeimmista tarkein huomioitava asia on, etta matkat kestavat Amazonian alueella 18 tunnista jopa 3 paivaan, ja puhutaan siis samasta matkasta.. Taalla kun ei tuo aikataulu ole niin tarkkaa ja mika tarkeinta, luonto on todellakin se mika maaraa. Me siis paadyimme ottamaan 48 tunnin bussiajelun La Paziin. Persikkaista oli tallakin kertaa. Yksikaan tieosuus koko matkan aikana ei ollut paallystettya eika ajoneuvoissa taalla tunneta jousitusta. Autch! Sita sitten harjoiteltiin erikokoisia ilmalentoja seka (huom!) laskeutumista nailta lupsakoilta pompuilta kahden vuorokauden ajan. Siihen viela lisaksi kaikki ne "mutameret" jonne emme onneksi kaatuneet.. bussin suora vaaka-asento hyvin monesti antoi olettaa, etta voitaisiin vaikka kellahtaa, 33 paikallista, 2 suomalaista seka kalkkuna.
Bussista voi myos saada halutessa savusaunan. Viidakon aroilla turvekasojen ym. ollessa taydessa tulessa bussimme tayttyi nopeasti ja tehokkaasti sakeasta harmaasta savusta. Puiden oksien lyodessa sisaan avoimista ikkunoista Katja alkoi harkitsemaan vihdan kyhaamista.
Boliviassa matkustaessa kannattaa myos huomioida, etta busseissa on kuuma kuin helvetissa. Meitakin kehotettiin juomaan litroittain nestetta..ainoa ongelma on vain se, etta matkat ovat pitkia, bussissa ei ole vessaa ja taukojahan ei liiemmin pideta. Nestehukka vai pissa housuun? Hmm.. Siinapa vasta kysymys mita ei ole aikaisemmin tullutkaan pohdittua.
Matkamme kruunasi maailman vaarallisin tie, joka tunnetaan myos nimella " Road of Death". Kyseinen tie on noin 70 km pitka ja kulkee 4km korkeudessa. Tie on luonnollisesti paallystamaton, kapea kuin spagetti ja suoraan rotkon reunalla. Edellisvuoden mustin kuukausi oli heinakuu, jolloin tieosuudella menehtyi kokonaiset 37 ihmista. Viereisen penkin paikallisnaisen itkiessa pelosta, bussin kallistuessa tuttuun vaaka-asentoon (talla kertaa rotkon puolelle) seka osan tiesta sortuessa, olimme varmoja, ettemme nakisi huomista. Kuitenkin naimme ja se huominen ja tama paiva tuntuu taivaalta, silla siella me olemme. Maisemat pysayttavat, paikalliset ihmiset pysayttavat..Bolivia on todellakin parasta ja kauneinta mita pieni ihmislapsi saa kokea. Sukella La Pazin pilviin ja lumihuippuisille vuorille, anna alkuperaisen elaman ja kaikkein tarkeinta, Bolivian, vieda sinut mukanaan!!!
Jalleen kerran ongelmia koneiden kanssa, joten siirramme kuvia mahdollisimman pian, ja seuraavaksi kuulumisia Lake Titicacalta..
P.s Boliviassa oleskellessasi voit laulaa karaokea enemman kuin Japanissa ja Suomessa yhteensa. Paikallinen TV-kanava on omistautunut soittelemaan karaokea 24/7. Maaria yritti, mutta ei pysynyt mukana ja savelesta puhumattakaan....Katja parkaa.
Biljardi on myos Boliviassa hyvin suosittu juttu. Mutta jos olet nainen matkalla, kannattaa jalleen huomioida, etta nainen pelaamassa biljardia on suuri nahtavyys. Vaatii totuttelua ja on erittain epamukavaa olla "nayteikkunassa" pelaamassa, mutta kannattaa..toki..mutta matalalla profiililla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home