latinalaisen amerikan matkassa

Sunday, November 26, 2006

Elainrakkautta ja kulkukoiria


Edelleen Puerto Viejossa ja hyvassa tunnelmassa.. jos olet elainrakas ja sinulla saattaa olla taipumuksia tukahduttaa ikavasi, tassa tapauksessa kahta hurmaavaa kissapoikaa kohtaan, adoptoimalla kulkukoira..muutama asia kannattaa huomioida ettei tule yllatyksia. Kulkukoirat Puerto Viejossa ovat humalassa, kirjaimellisesti. Gin and Tonic maistui adoptoimallemme kaverille paremmin kun meille. Ja alkaa kasittako vaarin..emme todellakaan olleet juottamassa neiti-koiraa..han vei ja joi juomat suoraan kasistamme. Ja me kun luulimme, etta elaimilla on suojeluvaistoa...Puerto Viejossa sekaan ei ole enaa itsestaanselvyys.

Thursday, November 23, 2006

Puerto Viejo de Talamanca




Olemme siirtyneet nyt vaihteeksi ihailemaan Costa Rican Karibian puoleista rannikkoa mika avasi meille taysin uuden maan. Puerto Viejo on pieni pala Jamaikaa periaatteessa keskella ei mitaan..Ja ei mitaan onkin hyva "sanonta" kuvailemaan tassa kylassa vietettya aikaa. Ihmiset taalla kasvattelevat rastojaan, lauleskelevat ajaessaan pyoralla ojaan ja kaikin puolin elavat aikaa jota kutsutaan myos 60-luvuksi.. Nain pienen pienessa kylassa myos meidan taytyy unohtaa viimeisimmatkin "kiireet" ja vain nauttia elamasta.
Sanomattakin selvaa, etta reggaemusiikki ja Bob Marley ovat taman paikan arkipaivaa ja edustavat nykyajan rastafari-kulttuuria , mutta eivat niiden juuria. Reggae itse musiikkina toi rastafari-kulttuurin julkisuuteen 1970-luvun Jamaikalla, missa se edusti maan nationalismia. Itse rastafari-kulttuuri kehittyi paljon aiemmin Jamaikalla ja perustui Afrikkaan suuntautuneeseen kulttuuriin seka vahvaan henkiseen yhteyteen "aitimaa" Afrikan kanssa. Rastafari onkin nahtava enemman uskontona, mika korostaa ajatusta siita, etta mustat ihmiset ovat matkailijoita kotimaansa ulkopuolella. Totuushan tietenkin on se, etta esimerkiksi taalla, vain muutama prosentti edustaa kyseista kulttuuria. Ihmiset Puerto Viejossa ennemminkin tanssivat letkeasti aamunkoittoon, ruokailevat Love 'n Pizza paikoissa ja toivottavat toisilleen rauhallista yota ja huomenta. Mutta...Taalta saa vuokrattua oman riippumaton hyvin halvalla ja nukuttua turvallisesti palmun alla aamun koittoon. (Ei suositeltavaa nain hurrikaanikaudella, silla keinun kyyti takaa sinulle pahan olon..ei unta) Matkustaessasi Costa Ricassa, ehdottomasti tama kyla on kokemisen arvoinen!
P.S Kannattaa huomioida, etenkin jos olet nainen matkalla, etta elamantapa taalla toki edustaa rauhaa, mutta sivuvaikutukset saattavat olla painvastaisia..Vaara katse tai kieltaytyminen paikallisten miesten seurasta saattaa aiheuttaa ylimaaraisia ongelmia.

Puerto Viejoon matkustaessa kannattaa varautua taskulampun valttamattomyyteen. Taalla kun sahkot katkeilevat paivittain. Kyla ei ole valaistu millaan tavalla joten pimeys on todellakin pimeaa. Eilen illalla sahkot olivat poissa hyvinkin pitkaan mika hankaloitti jopa pieniakin liikkeita. Epamiellyttavaa on myos se, etta ravuilla on aina pimean aikaan menossa suuri kansanvaellus, joten haluat kenties nahda jokaisen askeleesi.

Friday, November 17, 2006

Su casa es mi casa, sinun kotisi on minun kotini

SU CASA ES MI CASA, SINUN KOTISI ON MINUN KOTINI

Olemme hairinneet kotirauhaa..Taalla Costa Ricassa kun yksityisia koteja ja esim. hostelleja ei ole eroteltu tarpeeksi selkeasti. Tama johti siihen, etta olimme tutkimassa toisten ihmisten jaakaapin sisaltoa, pohtimassa toisten ihmisten keittiossa ruoanlaittomahdollisuutta ja kauhistelemassa toisten ihmisten kodissa paikan siivottomuutta..Pisteena i:n paalle kummastelimme, miksi silminnakijat kyselivat "tyhmia"..Esimerkiksi, etta asummeko taalla? Totta kai asuimme..Tai siis melkein. Eli tarkkaavaisuus tassakin saastaa monilta noloilta tilanteilta. Su casa no es mi casa!

Jaco ja mista ovat herkulliset surffipojat tehty?


JACO JA MISTA OVAT HERKULLISET SURFFIPOJAT TEHTY???

Jaco on Costa Rican paakaupungista San Josesta lahdettaessa lahin kehittynyt rantakohde. Siisti, elavainen pikkukaupunki, jonka kaduilla sinut imaistaan suoraan surffareiden ihmeelliseen maailmaan. Jacon vesille hakeutuu suuri joukko ammattisurffareita etsimaan myrskyn huippua seka sita "taydellista aaltoa".Onneksemme olemme taalla ns. sadekauden aikana, jolloin sesonki ei ole huipussaan, silla talloin kaupunki tayttyy turisteista ja aanekkaista juhlijoista..Voimme vain kuvitella kuinka tama rauhallinen kupla Jacon ymparilla tulee puhkeamaan parin kuukauden sisalla.Seuraavaksi avaamme hieman surffauksen salaperaista esirippua..
Surffaus on maailman vanhin urheilulaji, joka sai alkunsa yli 3000 vuotta sitten Lantisessa Polynesiassa. Ensimmaiset surffarit olivat kalastajia eika ole taysin varmaa tietoa milloin nykyisesta ilmiosta kehittyi urheilulaji. Kuitenkin jo 1400-luvulla kuninkaalliset olivat innostuneita urheilusta, jota kutsuttiin nimella "he'enalu". He'e tarkoittaa muuntumista kiinteasta nestemaiseen ja nalu kuvastaa aaltoliiketta.
Tana paivana Surffaus on todellakin kehittynyt intensiiviseksi urheilulajiksi, jossa voi kokea meren voiman..Taydellisen aallon loytaminen on naille kiintea peppuisille pojille ja tytoille taytta todellisuutta varsinkin nyt kun Maailma on tullut yha "pienemmaksi'..

Costa Rica




COSTA RICA

Costa Rica, Vali-Amerikan pieni helmi Nigaraquan ja Panaman puristuksissa..Tama maa on ansaitusti kuuluisa luonnostaan. Maa on jakautunut tulivuorten karuista maisemista Karibian rannikon valtaviin sademetsiin seka Tyynenvaltameren hiekkarantoihin, joista olette aina unelmoineet. Costa Rica on osa Tyynenvaltameren"Rim of Fire" -aluetta, jonka vuoksi maassa on 42 toimivaa tulivuorta ja maanjaristykset ovat taman maan kansalaisille lahes arkipaivaa. Maasta loytyy kaikkea; vuorikiipeilijoita, surffareita (Grrrrr..Mau!), lintubongareita, rantapummeja, bilehileita, luonnonsuojelijoita..Mutta kaikki ovat loytaneet jotain yhteista, Costa Rican. Tama nakyy maan rennossa (ERITTAIN rennossa) tunnelmassa, jonka taustalle musiikki suoraan Jamaikan sydamesta sopii paremmin kuin hyvin. Costa Ricassa on erikoista myos se, etta yli 27% maasta on suojelualueita, joista noin puolet luonnonpuistoja. Tehdessasi retkia sademetsiin voit jakaa evaasi apinoiden kanssa, uida Kaimaanien seurassa, juosta kilpaa liskolaumassa, lentaa korkeammalla kuin kauniit perhoset seka halvaantua myrkysammakon iskusta..Iskiko pieni matkakipina? Budjettimatkailija parjaa taalla noin 35 euron paivabudjetilla, rantapummina viela vahemmalla.. Suosittelemme!

Costa Ricassa matkaillessasi nakemisen arvoisia paikkoja on monta, mutta muutama yli muiden. San Josesta noin 5 tunnin bussimatkan paassa (n.8€) sijaitsee Puerto Viejo de Talamanca, pieni pala Karibiaa, jossa tulemme myohemmin vierailemaan. Tyynenvaltameren rannikolla 3 tunnin matkan paassa (n. 4€) sijaitsee Jaco, surffareiden pikkukyla. Jacosta paasee katevasti lautalla Montezumaan Nicoyan niemimaalle, missa sijaitsee Costa Rican kauneimmat rannat.

Arenal Volcano (1633m) on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista, joka herasi "syvasta unestaan" vuonna 1968, peittaen alleen Tabacon ja Pueblo Nuevon kylat. Purkaus aiheutti maanjaristyksen, mika tuntui Coloradossa asti. Siita lahtien savua puhaltelevan vuoren laava- seka maanvyoryt ovat olleet toistuvia. Selkean nakyman vuoksi paras aika vierailla Arenal Volcanolla on aamun varhaiset tunnit seka kesakuukaudet.

Wednesday, November 15, 2006

Kaytannon vinkkeja


KAYTANNON VINKKEJA

Olemme tassa huomanneet, etta pienen pienikin lisasijoitus majoitukseen kannattaa..Budjettiin tama ei tule tekemaan suuria lovia, mutta mielenterveyteen kylla. Milta kuulostaisi, etta parin euron lisamaksusta saisit esimerkiksi muurahaisvapaan sangyn? Entas huone, missa voit hengittaa ilman kaymatta lampohalvauksen partaalla? Kannattaa myos tarkistaa, ettei huoneenne sijaitse kyseisen hostellin "terassiyokerhon" alapuolella, silla voimme vakuuttaa, etta taallapain aanieristysta ei edes tunneta. Vai tykkaatko kuunnella nukkuessasi armotonta "sambaamista" aamun isoille tunneille asti?? Kaikki tama on koettu ja ehka jotain tasta opittu, jotta saamme taas mahdollisesti lisaa potkuja peppuun.
Bussimatkoista.. Paras tapa budjetin kannalta matkustaa (ellei uskalla liftata..ei suositeltavaa), mutta.. Kannattaa ehdottomasti, jos sinun annetaan itse valita, varata paikat bussin etuosasta taikka keskelta. Syita on kaksi, mutta yksi ylitse muiden..Jos olet edessa, paaset nopeammin mukaan pysahdyksilla tapahtuviin erinaisiin edellisissa kirjoituksissa mainittuihin selviytymiskamppailuihin..Mutta tarkein on hajuhaitan eliminointi. WC kun sijaitsee bussin takaosassa eika ole ollenkaan niin viaton milta nayttaa..Milta tuntuisi haistella puhdasta WC.n tyhjennysaltaan tuoksua noin 14 tuntia paivassa..katkeroituen niille rakkaille kanssamatkustajille, joilla ei ole kykya pidatella. Ja voimme vakuuttaa, etta heita on muuten sitten monta, jopa jonoksi asti. Kannattaa myos varautua bussimatkalle kuin pahimpaan Suomen pakkaspaivaan, silla lampotila hipoo lahes miinusasteita. Tama talla eraa.
P.S Turvallisesti perilla Costa Ricassa!

Tuesday, November 14, 2006

Suojelusenkeli


SUOJELUSENKELI

Saimme matkallemme oman¨suojelusenkelin", joka ajoittain on kaarinyt siipensa liiankin tiukasti ymparillemme. Tama hurmaava Nigaraqualainen "Gabriel" on auttanut meita matkan varrella kadotetuksi luullun kortin metsastyksessa, taistellut puolestamme "leipajonossa", huolehtinut ettemme soisi liikaa suklaata, lahjoittanut rahaa ruokaamme seka huolehtinut katon paamme paalle El Salvadorissa. Suuret kiitokset oma "Gabrielimme"!
Mukana matkustaa myos elakkeella oleva entinen psykologi Mainesta. Doug. Hanella on tapana joutilaina paivinaan vierailla Costa Ricassa ja talla kertaa han on menossa puoleksi vuodeksi Nicoyan niemimaalle, joka on vain noin tunnin lauttamatkan paassa meidan rantakaupunki Jacosta, jonne olemme suuntaamassa. Saapas nahda mita kaikkea esiteltavaa talta menevalta herralta meille Costa Ricasta loytyy. Talla hetkella tosiaan olemme Nigaraquan paakaupungissa Managuassa huomiseen aamuun ja sen jalkeen pitka matka kohti Costa Ricaa alkaa olla paatoksessa.
P.S Kannattaa huomioida, etta Nigaraquan Cordobia on todella vaikeata, ellei mahdotonta vaihtaa muissa maissa..Eli ei kannata nostaa turhan suuria kateismaaria.

Guatemala

GUATEMALA

Guatemalan ja Meksikon valinen rajan ylitys meni suhteellisen helposti, jos ottaa huomioon, etta heti bussista tulet astumaan suoraan keskelle nalkaista piraijaparvea. Rahanvaihtajia, ¨oppaita¨ ja muita kaappareita roikkui lahes jokaisessa ruumiinosassa.
Guatemalassa pisti silmaan, etta kotielaimet seka ns. hyotyelaimet kuuluvat maan yleisilmeeseen hyvinkin voimakkaasti. Kaupan ovella saat ennemmin pyytaa kohteliaasti hanhea, kanaa taikka herra-hevosta siirtymaan kuin ihmista. Bussimatkallamme nakymat eroavat Meksikosta. Teita ymparoivat valtavat sademetsat seka paikalliset Cowboyt hevosineen paimentavat lehmiaan kuivuneissa joen uomissa. Eron Meksikoon tuntee myos ymparilla vallitsevasta ajattomasta tunnelmasta; naisia katujen varsilla laittamassa avotulella ruokaa, varis jahtaamassa leikkisasti pudonnutta hoyhentaan, suuret peikonlehdet huojuvat tuulessa pienten savitalojen pihoilla.. Tama alkaa olemaan sita, mita olemme tulleet matkaltamme hakemaan. Erilaista rauhaa.

latinalaisen amerikan matkassa

MATKA CANCUNISTA TAPACHULAAN
Toinen etappimme Cancunista Tapachulaan, eli Meksikon ja Guatemalan rajakaupunkiin Chiapasin osavaltiossa, taittui vaivaisessa 26 tunnissa. Sadat ja sadat kilometrit ajeltiin pitkin kuoppaisia ja keinuvia teita, joiden varsilla kaupusteltiin kaikkea, liinoista kanarianlintuihin hakkeineen. Taalla meksikossa jonottaminen mihin tahansa on selviytymistaisto, Let the strongest man win!!! Me olemme tahan asti kunniakkaasti havinneet jokaisen kamppailun. Ei ole olemassa saantoa, etta jos olet toinen jonossa, niin vuorosi tulee ensimmaisen jalkeen. huomasimme sen jaatyamme aina uudestaan ja uudestaan jonon hannille. Vaihtoehtoina on joko totaalinen alistuminen tai valtavan adrenaliinivyoryn jalkeinen taistelutahto..riippuu paivasta. Suurella innolla jaamme odottamaan Boliviaa, missa kuulemamme mukaan esimerkiksi lippujonot ovat erittain vihamielisia...?? Mielenkiintoista.
Jos ensimmainen bussimatkamme meni kivuttomasti niin tama viimeisin sitten ei. Ensimmainen mahapopo iski molempiin juuri sopivasti bussin notkahdettua liikkeelle. Teiden vuoksi kyyti muistutti enemman keinuvaa laivaa vuoristoradalla kuin ajoneuvoa maantiella, mika ei auttanut asiaa. Pitkan, suorastaan ikuisuudelta tuntuneen ajan jalkeen saavutimme maaranpaamme, onnellisina, vasyneina ja muutaman kilon kuihtuneina. Tapachulassa tarkoituksenamme oli odottaa yon yli bussiasemalla aamulla lahtevaa bussiamme, mutta heikko olo ja aseman seinalla roikkuvat kymmenet nuorten naisten katoamisilmoitukset saivat meidat hakeutumaan lahimpaan hostelliin ja neljan seinan sisalle varmaan talteen. Seuraavaksi suuntaamme Guatemalan, El Salvadorin ja Nigaraquan kautta Costa Rican rannikkokaupunki Jacoon.

Thursday, November 09, 2006

latinalaisen amerikan matkassa: Kaiken tulevan alkua..


Cancunista...
Ollaan selvitty 24h bussimatkasta Mexico citysta Cancuniin ja matka meni yllattavankin kivuttomasti. Tulevaisuudessa tulemme kuitenkin varautumaan pitkiin bussimatkoihin korvatulpilla, taskulampulla, pyykkipojilla seka mahdollisesti varakengilla. Bussin desibelit, emmeka tarkoita moottoria vaan kaikkia ah niin viihdyttavaa televisiolaitetta, nousevat kattoon ellei viela korkeammalle. Ja kaikki Maarian tuntevat voivat kylla allekirjoittaa, etta hanella on huonoin kuulo kaikista, mutta niin se vain sattui senkin tyton korvaan.
Cancun(=kaarmetoteemi), turistien pintaliitopaikka.. erittain paha budjettimatkailijan lompakolle. Cancun on rannikkokaupunki etelaisessa Meksikossa Quintana Roon osavaltiossa. Ei uskoisi, etta viela muutama kymmenen vuotta sitten Cancun oli "merkitykseton" niemi Karibian rannikolla. Meksikon hallitus paatti kuitenkin (suurimmaksi osaksi USAn rahoituksella) rakentaa paikasta turistikohteen, siina hyvin onnistuen. Kaupunki on rannikolla, mutta hotellien vuoksi esim. lahin uimaranta meille tavallisille kadun tallaajille seka paikallisille loytyy 17km:n paasta. Uskomatonta..Toisaalta valimatka on hyva keino valttaa auinkoa, joka taalla on harvinaisen vihainen, ei auta rasvat eika mummon vanhat poppaskonstit, huulista lahtien kokovartalopalo..etenkin Maarialla, jolle paahde on antanut muistoksi otsan kuin Frankensteinilla ja yleisen ulkoisen olemuksen kuin Notre Damen kellonsoittajalla.(kaksi komeinta kaveria, ei siina mitaan.) Hotelleja on vieri vieressa, toinen toistaan isompia seka kalliimpia. Eli luonnonkauneutta etsiessaan voi suunnistaa vaikka 150km paahan ihailemaan mayojen aikaisia pyramideja, taikka sukeltelemaan kilpikonnien kanssa Isla de Mujeresille, missa tulemme vierailemaan huomenissa, eli juttua luvassa sieltakin. Teknisten ongelmien vuoksi tulemme liittamaan kuvia mukaan myohemmin, tarkoitus olisi talla viikolla. Mutta tama talta eraa, ruoka kutsuu.

Saturday, November 04, 2006

Kaiken tulevan alkua..


Aluksi pienta esittelya.. eli olemme Jyvaskylan ammattikorkeakoulun" ylpeita" restonomi opiskelijoita ja vakaa aikomuksemme olisi valmistua matkailun puolelta niin pian kuin luoja vain suo. Opinnaytetyomme antoi meille loistavan mahdollisuuden toteuttaa matkan, josta olemme kauan haaveilleet. Taalla sita nyt sitten viimein ollaan. Maailman likaisin ja suurin kaupunki suoraan latinalaisen amerikan sydamessa, Meksiko City. Naky lentokoneesta veti meidat suotta kalpeaksi, silla nyt kun olemme paasseet kaupungin meluiseen rytmiin mukaan kaikki sujuu huonosti tai hienosti, mutta sujuu. Tarkoituksenamme on tutkia meita kaikkia nuoria ja vahan vanhempiakin matkailijoita kiinnostavaa matkustuksen muotoa eli budjettimatkailua. Meksikosta lahdemme laskeutumaan pienien ja pippuristen valtioiden kautta Costa Ricaan, josta matkamme jatkuu kauniiseen Kolumbiaan. Kolumbiasta jatkamme Venezuelan kautta Boliviaan seka Brasiliaan ja Argentiinaan, jonne matkamme olisi tarkoitus onnekkaasti paattya. Eli noin 5 kuukautta sulostutamme blogia teidan iloksenne. Ai niin, Katja ja Maaria on nimemme!